nedeľa 21. júla 2013

Oheň (Recenzia)

Autor: Mats Strandberg, Sara B. Elfgren
Originálny názov: Eld
Vydavateľstvo: Fortuna Libri Teen 2013
Séria: Kruh
Diel: 2/3
Počet strán: 640
Žáner: YA, fantasy, paranormal
Moje hodnotenie obálky: 5/5

Anotácia:
V Engelsforse bude poriadne horúco! 
Vyvolené majú nastúpiť do druhého ročníka gymnázia. Celé letné prázdniny tŕpli v očakávaní ďalšieho kroku zo strany démonov. Hrozba však príde z miesta, ktoré by im nenapadlo ani vo sne. Je čoraz očividnejšie, že v Engelsforse sa deje čosi veľmi, veľmi zlé. Minulosť sa prelína s budúcnosťou. Živí stretávajú mŕtvych. Vyvolené sú čoraz zomknutejšie a opäť sa presviedčajú, že mágia neuľaví nešťastnej láske ani nezhojí zlomené srdce.

***

Oheň je druhá časť knihy Kruh, ktorú som čítala začiatkom tohto roka. Veľmi dlho som nevedela, čo si o tej knihe mám vlastne myslieť a nakoniec som jej dala 4 hviezdičky. O Ohni to povedať nemôžem. Pretože ten bol lepší a podľa mňa o dosť.

Opäť sa stretávame s Vyvolenými, z ktorých všetky rozprávajú príbeh, takže sa striedajú pohľady Linnéy, Idy, Minoo, Vanessy a Anny-Karin. Už v Kruhu sa mi páčilo to, aká bola každá Vyvolená iná. Každá má svoj vlastný život, svoje vlastné problémy, ale v druhej časti sa musia spoznať oveľa viac a spojiť svoje sily ešte pevnejšie, čo pre niektoré z nich predstavuje oveľa väčší problém ako blížiaca sa Apokalypsa.

Na začiatku som bola trochu zmätená. Predsa len, od Kruhu som prečítala už veľa iných kníh a informácií a zvratov bolo v Kruhu tak veľa, že je pre mňa nemožné spomenúť si na všetko, čo sa v prvej časti dialo. Uvítala by som niečo ako zhrnutie v úvode, pretože mi celkom dlho trvalo, dokedy som sa opäť zorientovala. Preto odporúčam tým, ktorí ešte nečítali ani Kruh ani Oheň, aby tieto knihy čítali po sebe.

Oheň vás hneď vtiahne do deja. Keby mám viac času, určite by som knihu prečítala aj skôr, ale bohužiaľ, to nešlo. Aspoň som sa mala každý deň na čo tešiť a musím povedať, že tešiť sa bolo naozaj na čo.

Opisom deja sa tentokrát úplne vyhnem, pretože keby začnem, recenzia by sa natiahla na knihu s pokračovaním. V každom prípade do Ohňa vstúpili nové postavy, nové okolnosti a prvé zvraty nenechali na seba dlho čakať. Je tu viac mágie, viac akcie, ale aj viac smrti a hrozby sa na Vyvolené valia zo všetkých strán.

Všetky dievčatá sa mi páčia ako hrdinky, aj keď mi Anna-Karin občas lezie na nervy, pretože je strašne bojazlivá a ustráchaná. Človek by ju za to niekedy najradšej nakopal. Minoo je ako vždy mozog celej skupiny a v druhej časti konečne aj ona spozná svoju mágiu. Prekvapili ma hlavne okolnosti v súvislosti s Idou a som veľmi zvedavá, ako to bude využité v tretej časti.

Škoda, že som Kruh čítala tak dávno, myslím, že by som si obe knihy o to viac užila, ale možno si niekedy prečítam spolu celú sériu. Oheň je pomerne hrubá kniha, viac ako 600 strán, ale napriek tomu sa čítala rýchlo, pretože má dosť krátke kapitoly. V mojom prípade to bolo tak, že som vždy chcela dočítať už len jednu kapitolu, ale keď som si prečítala prvé vety z ďalšej, začítala som sa do nej, takže som ju aj hneď prečítala. A tak to išlo stále dokola.

Veľmi sa teším na posledný diel trilógie (ktorý má v orgináli vyjsť v novembri tohto roku), pretože koniec druhej časti pripravil skvelú pôdu pre trojku a ja už sa nemôžem dočkať, ako to všetko skončí. Netrúfam si ani len tipnúťakým smerom sa bude uberať tretí diel, pretože Oheň (aj Kruh) ma už toľkokrát prekvapil, že teraz by som určite nebola ani len blízko.

Moje hodnotenie:
Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Fortuna Libri.
Knihu si môžete kúpiť tu.
Ellie

1 komentár:

  1. Nečítala som ešte ani 1. diel, neviem, až tak ma to neláka, aj keby to mohlo byť zaujímavé 8)

    OdpovedaťOdstrániť