štvrtok 16. mája 2024

Všetkými zmyslami (Recenzia)

Autor: Rebecca Yarros
Originálny názov: Full Measures
Vydavateľstvo: Lindeni 2024
Séria: Flight & Glory
Diel: 1/5
Počet strán: 336
Žáner: romantická literatúra

Moje hodnotenie knihy: 3,5*/5*
Moje hodnotenie obálky: 3*/5*

Anotácia:
Nezabudnuteľný príbeh o strate, láske a o tom, ako sa naučiť prijať neistotu života.

„Vedela som, koľká bije. Preto mama neotvárala.“

Dvadsaťročná Ember Howardová vie, čo znamená byť dcérou vojaka. Tri zaklopania na dvere, za ktorými stoja vojaci, neveštia nič dobré. Ako sa má vyrovnať so stratou milovaného otca? Ako má nájsť silu postarať sa o matku, ktorá upadla do zúfalstva, a o smútiacu rodinu?

Vtedy Ember do života vstúpi Josh Walker – jej bývalá stredoškolská láska, hokejová hviezda a tréner jej mladšieho brata. Jediným pohľadom, jediným dotykom dokáže zmierniť Emberinu bolesť. S ním po boku začne veriť v seba aj v ich budúcnosť. Josh má však tajomstvo. Tajomstvo, ktoré môže všetko spochybniť a Ember úplne zničiť...

***

Rebeccu Yarros som neregistrovala, až pokým svet nezachvátilo šialenstvo so Štvrtým krídlom (ku ktorému sa, samozrejme, pridávam 😃). Veľmi ma prekvapilo, keď som zistila, koľko kníh má už na svojom konte. Keďže Štvrté krídlo sa mi veľmi páčilo, rozhodla som sa pustiť aj do jej staršej, "nefantasy" romantiky. 

Všetkými zmyslami je príbeh Ember, ktorej sa v deň jej narodenín zrúti celý svet. Jej otca, vojnového lekára, zabili, jej matka upadne do absolútneho šoku, a tak jej neostáva nič iné, len prevziať starostlivosť nad jej mladšími súrodencami a domácnosťou. Okrem toho zistí, že ju jej priateľ, s ktorým si plánovala spoločnú budúcnosť, dlhodobo podvádza. Stretnutie s Joshom, do ktorého bola platonicky zamilovaná na strednej, však všetko zmení. 

Autorka mi aj v tejto knihe potvrdila, že písať vie - stránky mi ubiehali rýchlosťou svetla a knihu som prečítala na dve otvorenia. Má veľmi príjemný štýl, ktorý mi vyhovuje a napriek tomu, že súčasná romantika nepatrí medzi moje najobľúbenejšie žánre, čítanie tejto knihy ma veľmi bavilo. Samotný príbeh mal svoje plusy aj mínusy. Pre mňa jednoznačne najväčšie negatívum bola matka Ember a jej súrodencov. Takáto nečakaná strata milovaného človeka určite veľmi zasiahne, ale aj keď už nebrala ohľad na Ember, stále mala ďalšie dve neplnoleté deti, ktoré práve stratili otca a upadnúť do tranzu a vykašľať sa na všetko s tým, že niekto, v tomto prípade Ember, sa o všetko postará, mi príde ako veľmi nepochopiteľná, prehnaná reakcia.

Na rozdiel od toho bol Josh úplne skvelou postavou, je vidno, že si ho autorka vysnívala tak, aby bola každá čitateľka z neho namäkko. S Ember mal nekonečnú trpezlivosť, ktorú som na viacerých miestach musela až obdivovať, lebo aj Ember mala svoje slabšie momenty 😀. Páčilo sa mi celkové pozadie príbehu, vývoj vzťahu Josha a Ember, ktorý našťastie nebol úplnou instalove a som rada, že autorka to zbytočne nenaťahovala. Momentálne mám totiž pocit, že väčšina kníh je zbytočne dlhá, obzvlášť pri romancách je to do očí bijúce. Tu bol rozsah úplne postačujúci a som veľmi rada, že som mala možnosť si knihu prečítať. Asi sa nezaradí medzi moje najobľúbenejšie romantiky, ale rozhodne patrí k tým lepším a ja sa budem tešiť na ďalšie diely, najmä na druhú časť, kde by mal byť hlavnou mužskou postavou Jagger - Joshov kamarát.



Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Albatrosmedia.
Knihu si môžete kúpiť tu.

pondelok 13. mája 2024

Ahoj krásko (Recenzia)

Autor: Ann Napolitano
Originálny názov: Hello Beautiful
Vydavateľstvo: Grada/Metafora 2024
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 416
Žáner: spoločenský román

Moje hodnotenie obálky: 5*/5*

Anotácia:
Rodinná sága ze současného Chicaga, v mnohém odkazující na legendární román Malé ženy.
William Waters vyrůstal v rodině zasažené tragédií, bez lásky a zájmu rodičů. Když v prvním ročníku na univerzitě potká energickou a ambiciózní Julii Padavanovou, rozzáří se mu celý svět.

S Julií do Williamova života vstoupí i její rodina, především její tři mladší sestry: Julii nejbližší Sylvie, snílek a knihomolka, a dvojčata, bohémská výtvarnice Cecelie a laskavá pečovatelka Emeline. Všichni Padavanovi přijmou Juliina nového přítele s otevřenou náručí.
Životní cesty všech se však začnou různě komplikovat, až nakonec dojde ke katastrofálnímu rodinnému rozkolu, který všechny promění, mnohé rozdělí a zasáhne i další generaci... Dokáže takovou ránu někdy něco zacelit?

***

Niektoré knihy vás chytia od úplného začiatku a viete, že sa zaradia k vašim obľúbeným. Pri iných zasa od prvej vety viete, že to nebude vaša šálka kávy a presne takto to mám s novinkou Ahoj krásko. Knihu registrujem už dlhšie, zaujala ma krásnou maľovanou obálkou a tým, že sa jedná o "retelling" Malých žien, resp. kniha je touto klasikou inšpirovaná. Očakávala som teda podobne milý príbeh, ktorý sa ale odohráva v súčasnosti a s ktorým sa tým pádom bude dať ešte viac stotožniť.

Dostala som však ... úprimne, ani neviem, ako to zhodnotiť. Autorka má pre mňa veľmi zvláštny štýl písania, ktorý sa číta síce ľahko, ale nijako zvlášť vás nepohltí. Všetky opisy, postavy a situácie mi prišli len povrchovo preletené, nemali hĺbku a nevyvolávali vo mne žiadne pocity. Aj keď autorka opísala smutnú až tragickú situáciu, jediné, čo mi napadlo popri čítaní je to, že ma to vlastne nezaujíma. 

Autorkin štýl pre mňa dokonalo vystihuje slovné spojenie telling, not showing, kedy nám autorka síce niečo povie, ale žiadne situácie ani charakteristiky nám už neukážu, že to tak naozaj je. Uvediem príklad hneď zo začiatku knihy, kedy sa náš hlavný hrdina William, ktorý pochádza z rodiny, kde sa oňho nikto nezaujímal, zoznamuje s rodinou Julie - s jej 3 sestrami a rodičmi. William neskôr povie Julie, že jeho rodina nie je taká milujúca a starostlivá ako tá jej. Keby William neupozorní na to, aká má byť Juliina rodina milujúca, nedalo sa to podľa mňa vycítiť, pretože tam neboli opísané žiadne situácie, kde by si Juliina rodina nejako prejavila lásku a súdržnosť. Ďalším príkladom je aj zasadenie príbehu - to, že nie je cítiť, že sa kniha odohráva v Chicagu ešte chápem, predsa len ako Europánia asi nevieme úplne rozlíšiť charaktery rôznych miest v Amerike. Ale Juliina rodina žila v talianskej štvrti, a teda na to by som naozaj neprišla, nebyť toho, že nám to autorka povie. Z tohto prostredia sa dalo podľa mňa vyťažiť oveľa, oveľa viac. A takto bola v podstate napísaná celá kniha. 

Podobne to je aj so samotným prirovnaním k Malým ženám, o ktorom som si myslela, že je len marketingovým ťahom, ale prekvapilo ma, že autorka to napísala priamo do príbehu, kedy sa sestry navzájom prirovnávali k Jo, Meg, Amy a Beth. Na rozdiel od nich, ale Julie, Sylvie, Cecelie a Emeline nemali takmer žiadne charaktery a dá sa povedať, že ako postavy boli pre mňa úplne zameniteľné. 

Ahoj krásko nie je kniha pre mňa, a preto som sa rozhodla, že ju nebudem ani hodnotiť. Som si istá, že zaujme množstvo iných čitateľov, ktorým podobný štýl písania nevadí. Koniec koncov kniha má výborné hodnotenia a skvelé recenzie. Som veľmi zvedavá na pochvalné recenzie a možno zistím, že mi niečo uniklo a keď sa ku knihe niekedy vrátim, zamilujem sa do nej ako väčšina čitateľov.


      Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Grada.
Knihu si môžete kúpiť tu

sobota 4. mája 2024

Zabij, nebo zemři (Recenzia)

Autor: Isabella Maldonado

Originálny názov: A Killer´s Game

Vydavateľstvo: Grada/Metafora 2024

Séria: Daniela Vega
Diel: 1/2
Počet strán: 416
Žáner:  thriller/krimi
Moje hodnotenie knihy: 3*/5*
Moje hodnotenie obálky: 2*/5*

Anotácia:

V centru New Yorku hrozí útočník bombou a o chvíli později je na ulici za bílého dne zavražděn šéf týmu jistého senátora. Agentka FBI a bývalá příslušnice elitních jednotek americké armády Daniela Vega muže pronásleduje a dopadne, to je však jen začátek. Vyšetřování zavede FBI a newyorskou policii k záhadné skupině nájemných zabijáků a Daniela dostává svůj první úkol na nové pozici: infiltrovat skupinu a zjistit, kdo si vraha najal a proč. Neplánovaně se však ocitá na neznámém místě jako účastnice únikové hry, v níž se bojuje o holý život a přežít může jen jeden. Dějiště hry je záhadou, stejně jako totožnost osoby, která ji řídí. FBI po Dani horečně pátrá, zatímco svět sleduje počínání jejího avatara na darkwebu, aniž tuší, že tahle virtuální hra je přímo děsivě skutečná.
Nejnovější thriller Isabelly Maldonado uvádí novou sérii, jejíž hrdinkou je právě Daniela Vega, agentka FBI s elitním armádním výcvikem, zkušenostmi z nejnáročnějších tajných vojenských misí a dramatickým životním příběhem.
***

Isabellu Maldonado som si obľúbila už vďaka jej predchádzajúcej sérií s veľmi sympatickou agentkou Ninou Guerrerovou. Autorka aj pri novej sérií zostáva verná prostrediu FBI, v ktorom aj sama dlho pôsobila, ale tentokrát je zameraná skôr na terorizmus, politiku, rangerov, špiónov, špeciálne jednotky a v neposlednom rade "virtuálnu realitu", ktorá je nakoniec, bohužiaľ, až príliš reálna. 

Téma únikovej hry, v ktorej ide naozaj o život ma okamžite zaujala. Ako by som do rúk dostala FBI Hunger games 😀. Z čoho som bola ale trochu sklamaná bolo to, že kým sme sa k tejto hre v knihe dopracovali, ubehlo 150 strán, v ktorých sme sa síce dostali do deja, ale bolo to celkom zbytočne zdĺhavé a veľmi podrobné ohľadom federálnych postupov, pravidiel a povolení, čo bolo síce na jednej strane aj zaujímavé, ale zároveň aj celkom zbytočné.  Je ale vidieť, že autorka si týmto všetkým prešla, vie o čom píše a dokáže do tohto prostredia vymyslieť zaujímavý prípad, ktorý pôsobí absolútne hodnoverne. 

Keď sme sa už spolu s hlavnou hrdinkou ocitli priamo v hre, začalo to byť konečne zaujímavé. Páčilo sa mi striedanie pohľadov, kedy sme sledovali agentku Danielu Vegovú riešiacu únikové úlohy, agentov FBI sledujúcich túto hru a pátrajúcich po mieste jej uskutočnenia a nakoniec nahliadneme aj do myšlienok iniciátora samotnej hry a jeho pohnútok. 

Z diela je cítiť typické americké prostredie. Nesmie chýbať dokonalá agentka, ktorá všetko vie, zvládne a prežije, ani všetky možné pocty a vyznamenania, lipnutie na protokole, oddanosť vlasti a inštitúciám FBI. Ak si mám vybrať, mám radšej klasické pátranie po vrahoch, ako tieto politické a teroristické zápletky, ale tu ma lákala práve tá "virtuálna hra", ktorá bola aj z celej knihy najlepšie spracovaná. Nebolo to dokonalé, nebolo to ani zlé. Som ale zvedavá, akým smerom sa bude kariéra Daniely Vegovej uberať ďalej. 

                            Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu  Grada.

Knihu si môžete kúpiť tu

streda 1. mája 2024

Vojvoda a kráľovná (Recenzia)

Autor: Sarah MacLena

Originálny názov: WeywardDaring and the Duke
Vydavateľstvo: Ikar 2024
Séria: The Bareknuckle Bastards
Diel: 3/3
Počet strán: 352
Žáner: historická romanca
Moje hodnotenie knihy: 2*/5*
Moje hodnotenie obálky: 3*/5*


Anotácia:

Grace Condryová celý život utekala pred minulosťou. Pred rokmi ju zradila jej jediná láska, vyrastala na ulici a dnes je z nej kráľovná odvrátenej strany Londýna. Grace je bystrá a nebojácna, vďaka tomu sa ubráni pred každým nepriateľom. Nečakane sa však objaví muž, ktorého kedysi milovala, a karta sa obráti. Cieľavedomý a bezohľadný Ewan, vojvoda z Marwicku, strávil desaťročie hľadaním krásnej Grace. Pre dávnu hru ju možno navždy stratil, ale je odhodlaný podstúpiť čokoľvek, aby si opäť získal jej srdce... a urobil z nej vojvodkyňu. No zmierenie je to posledné, po čom mladá žena túži. Nedokáže odpustiť krivdu a prisahá, že sa pomstí. Znamená to však, že sa musí držať v jeho spoločnosti. Čoskoro sa tak jej úhlavným nepriateľom stane niečo celkom iné.

***

Vojvoda a kráľovná je tretí diel série a aj keď som predchádzajúce nečítala, vôbec to neprekážalo. Práve naopak, bolo fajn sa s ústrednou myšlienkou a zápletkou zoznámiť len raz. Ak by som to čítala už tretíkrát, mohlo by to byť otravné. A táto zápletka bola naozaj dobrá a nápaditá. 

Vojvoda má troch nemanželských synov a jednu legitímnu dcéru ( ktorá ale iróniou osudu nie je jeho 🤣 ) a chce toho najsprávnejšieho, najlepšieho a najvhodnejšieho dediča. Súboj medzi "súrodencami" môže začať. 

Ak by toto bolo to, čomu autorka venuje svoju pozornosť, plus pašerácky obchod a ovládanie Covent Gardenu, kde bola naša hlavná hrdinka kráľovnou, bolo by to výborné. Autorka sa ale upriamila výlučne na hate-love vzťah našich hlavných hrdinov a okrem toho , že on išiel raz za ňou, ona raz za ním a nakoniec si ho nechala pozvať do svojho kráľovstva, sa v celej knihe nič nedialo. Títo dvaja viedli trikrát ten istý rozhovor, on chcel stále ju, ona odmietala stále jeho, až si nakoniec uvedomili, že nemôžu byť bez seba. 

Páčili sa mi feministické témy, ktorými sa autorka zaoberala, rovnocenné postavenie mužov a žien, silné ženské charaktery. Tiež posledná štvrtina knihy bola naozaj vydarená, konečne sa v nej niečo dialo, do deja sa zapojili viaceré postavy a príbeh mal jednoducho tempo a konečne mal dej. Štýl autorky mi ale až tak nesadol, väčšinou som mala pocit, že čítam súčasnú romancu a nie historickú. Každopádne, autorke dám ešte šancu a skúsim niečo iné na porovnanie, pretože s touto knihou má zatiaľ nepresvedčila.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Knihu si môžete kúpiť tu