streda 1. mája 2024

Vojvoda a kráľovná (Recenzia)

Autor: Sarah MacLena

Originálny názov: WeywardDaring and the Duke
Vydavateľstvo: Ikar 2024
Séria: The Bareknuckle Bastards
Diel: 3/3
Počet strán: 352
Žáner: historická romanca
Moje hodnotenie knihy: 2*/5*
Moje hodnotenie obálky: 3*/5*


Anotácia:

Grace Condryová celý život utekala pred minulosťou. Pred rokmi ju zradila jej jediná láska, vyrastala na ulici a dnes je z nej kráľovná odvrátenej strany Londýna. Grace je bystrá a nebojácna, vďaka tomu sa ubráni pred každým nepriateľom. Nečakane sa však objaví muž, ktorého kedysi milovala, a karta sa obráti. Cieľavedomý a bezohľadný Ewan, vojvoda z Marwicku, strávil desaťročie hľadaním krásnej Grace. Pre dávnu hru ju možno navždy stratil, ale je odhodlaný podstúpiť čokoľvek, aby si opäť získal jej srdce... a urobil z nej vojvodkyňu. No zmierenie je to posledné, po čom mladá žena túži. Nedokáže odpustiť krivdu a prisahá, že sa pomstí. Znamená to však, že sa musí držať v jeho spoločnosti. Čoskoro sa tak jej úhlavným nepriateľom stane niečo celkom iné.

***

Vojvoda a kráľovná je tretí diel série a aj keď som predchádzajúce nečítala, vôbec to neprekážalo. Práve naopak, bolo fajn sa s ústrednou myšlienkou a zápletkou zoznámiť len raz. Ak by som to čítala už tretíkrát, mohlo by to byť otravné. A táto zápletka bola naozaj dobrá a nápaditá. 

Vojvoda má troch nemanželských synov a jednu legitímnu dcéru ( ktorá ale iróniou osudu nie je jeho 🤣 ) a chce toho najsprávnejšieho, najlepšieho a najvhodnejšieho dediča. Súboj medzi "súrodencami" môže začať. 

Ak by toto bolo to, čomu autorka venuje svoju pozornosť, plus pašerácky obchod a ovládanie Covent Gardenu, kde bola naša hlavná hrdinka kráľovnou, bolo by to výborné. Autorka sa ale upriamila výlučne na hate-love vzťah našich hlavných hrdinov a okrem toho , že on išiel raz za ňou, ona raz za ním a nakoniec si ho nechala pozvať do svojho kráľovstva, sa v celej knihe nič nedialo. Títo dvaja viedli trikrát ten istý rozhovor, on chcel stále ju, ona odmietala stále jeho, až si nakoniec uvedomili, že nemôžu byť bez seba. 

Páčili sa mi feministické témy, ktorými sa autorka zaoberala, rovnocenné postavenie mužov a žien, silné ženské charaktery. Tiež posledná štvrtina knihy bola naozaj vydarená, konečne sa v nej niečo dialo, do deja sa zapojili viaceré postavy a príbeh mal jednoducho tempo a konečne mal dej. Štýl autorky mi ale až tak nesadol, väčšinou som mala pocit, že čítam súčasnú romancu a nie historickú. Každopádne, autorke dám ešte šancu a skúsim niečo iné na porovnanie, pretože s touto knihou má zatiaľ nepresvedčila.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Knihu si môžete kúpiť tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára