sobota 11. mája 2013

Anna krví oděná (Recenzia)


Autor: Kendare Blake
Originálny názov: Anna Dressed in Blood
Vydavateľstvo: Baronet 2013
Séria: Anna
Diel: 1/2
Počet strán: 272
Žáner: YA - duchovia
Moje hodnotenie obálky: 5/5
Moje hodnotenie knihy: 5/5


Anotácia:
Cas Lowood zdědil vzácné poslání: zabíjí mrtvé.
Před ním to dělal jeho otec, dokud nebyl hrůzně zavražděn duchem, kterého měl zabít. Vyzbrojen otcovým tajemným a smrtícím athame, Cas cestuje po zemi se svou čarodějnickou matkou a kocourem, který větří duchy. Společně se vydávají po stopách legend a místního folklóru a snaží se držet krok s mrtvými zabijáky. Otravné věci jako budoucnost neřeší a přátele si drží od těla.
Když přijedou do nového města, aby našli ducha, jemuž místní říkají Anna krví oděná, nečeká Cas nic než obvyklou rutinu: nastěhovat se, vypátrat a zabít. Místo toho ale najde běsnící prokletou dívku, přízrak, s jakým se dosud nesetkal. Stále nosí šaty, které měla na sobě v den své brutální vraždy roku 1958. Tehdy byly bílé, ale teď jsou rudě potřísněné a kape z nich krev. Od své smrti Anna zabíjí každého, kdo se opováží vstoupit do jejího opuštěného viktoriánského domu, kterému kdysi říkala domov.
Avšak z nějakého důvodu Casův život ušetří.
***
Názov knihy Anna krví oděná je úplne úžasný. Neviem, či sa to zdá iba mne, pretože nie som Češka, ale veľmi sa mi páči, a taktiež to bola aj prvá vec, ktorá ma na knihe zaujala. Rovnako aj obálka, ktorá je krásna, taká istá ako pôvodná. 

Príbeh je typický, ale opäť s pridaním niečoho nového. "Lev sa zamiloval do jahniatka." Lovec duchov Cas sa zamiloval do ducha, naviac do veľmi krvilačného ducha - Anny Korlovovej. Cas bol suprový, drsný zabijak duchov, ktorý chce celý život pomstiť svojho otca. Anna bola chudinka. Naozaj. Roky vraždí ľudí a nikto nevie prečo, dokonca ani ona sama. A keď sa vysvetlilo aký mala život - hrôza.

Myslím, že je to jediná duchárčina, ktorú som čítala (aspoň v poslednej dobe), ale podľa mňa je to  duchárčina veľmi kvalitná. 

Mne sa páčila hlavne vďaka dvom veciam. Prvá je, že rozprávačom príbehu je chlapec, Cas. Čítala som len málo kníh, ktoré sú písané z chlapčenského pohľadu a myslím, že tu sa autorka trafila do čierneho. Kniha mi aj vďaka tejto veci veľmi sadla.

Druhou vecou je, že konečne, konečne! sa v knihe neriešil ľúbostný trojuholník a celkovo kniha nie je prepchaná romantikou. Tu je dôkaz, že sa kniha dá napísať pútavo aj bez zbytočne presladených pasáží. A, samozrejme, ďalšou vecou, ktorá sa mi páčila, bola Annina krvilačnosť. Autorka sa nebála ani popisu vraždy (roztrhnutie tela na kusy) a mňa to veľmi bavilo. Málokedy sa s niečím podobným stretávam a raz za čas padnú také hrôzy vhod. 

Čítala som pár názorov, že sa čitatelia pri knihe báli. Mne sa to nestalo a myslím si, že Anna ani nie je "kniha na bátie". Dokonca bola miestami vtipná, čo je vždy len bod k dobru. 

Kniha sa skončila úžasne! Žiadne - zostarneme spolu alebo budeme žiť večne a navždy spolu. Myslím, že si autorka pripravila dobrú pôdu pre druhú časť, kde sa možno takéhoto konca dočkáme, ale čo na tom? Nakoniec by som aj tak nechcela, aby Anna alebo Cas trpeli a skončilo sa to pre nich nie veľmi dobre :).

Druhej a záverečnej časti - Dívka z nočních můr - sa už nemôžem dočkať. A, mimochodom, to je ďalšia vec, ktorou sa kniha líši - séria nie je trilógiou, ale obsahuje "len" dve časti, ktoré sú v tomto prípade presne tak akurát. Pri najbližšej príležitosti sa musím dostať k dvojke, pretože som veľmi zvedavá, o čom bude a ako sa to celé skončí. 

Ja som z knihy nadšená a právom si zaslúži moje hodnotenie. Aj keď mi chvíľu trvalo, dokedy som si k nej poriadne sadla, ale to nebolo spôsobené tým, že by ma nebavila. Naopak, bavila ma od prvej kapitoly, len som nemala tento týždeň na nič čas, čo sa budem snažiť napraviť. 

Moje hodnotenie: 
Ellie

5 komentárov:

  1. Tahle knížka je skvělá!!
    Moc se těším na druhý díl :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne sa páčila tá Anina krvilačnosť, no a potom dosť zmäkla 8D ale fajn kniha.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kniha je úplne super, moc sa teším na dvojku ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Aj ja sa teším na dvojku :D tiež sa mi jednotka páčila :D Pripomínalo mi to trochu seriál Supernatural :D a ten ja môžem :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Knihu si chci strašně moc přečíst :3

    OdpovedaťOdstrániť