utorok 28. mája 2013

Roztomilé malé lhářky (Rýchlorecenzia)

Autor: Sara Shepard
Originálny názov: Pretty Little Liars
Vydavateľstvo: BB/art 2011
Séria: Pretty Little Liars
Diel: 1./14.
Počet strán: 260
Žáner: román YA
Moje hodnotenie obálky: 3/5
Moje hodnotenie knihy: 3,5/5


Anotácia:
Každý má co skrývat – zejména holky ze třetího ročníku střední školy – Spencer, Aria, Emily a Hanna.
Spencer přebrala kluka vlastní sestře. Aria sní o učiteli angličtiny. Emily se zakoukala do té holky, co je na škole nová. A Hanna dělá hrozné věci, aby byla stále krásná. Jenže od doby, co zmizela jejich kamarádka Alison, skrývají všechny před světem jedno mnohem horší tajemství.
Jak to můžu vědět? Jednoduše proto, že o nich vím úplně všechno – co strašného provedli v minulosti, i jaké pavučinky předou právě teď. Ptáte se, co je na tom zajímavého pro vás? Povím vám to.
Jistěže, Alison byla Alison. Její rameno bylo vždycky nablízku, když ses potřebovala vyplakat. Byla to ona, komu jsi volala, aby od nového kluka zjistila, jestli se mu líbíš. Byla to ona, kdo ti popravdě řekl, jestli ti džíny dělají velký zadek. Jenže to byla právě ona, koho se všechny bály. Ali o každé z nich věděla víc než kdokoli jiný. A znala i příběhy, které si všechny přály spálit – stejně jako tělo. Je to příšerná představa, že by Ali mohla být mrtvá, ale… pokud by skutečně byla, jejich tajemství by zůstala skryta.
A tak tomu je už po tři roky.

Čo sa mi páčilo?
Asi ako väčšina fanúšikov PLL som najskôr videla seriál (ktorý som teraz začala pozerať zasa odznova). Patrí medzi moje najobľúbenejšie práve preto, že je iný, ako všetky ostatné. Kniha sa mi páčila tiež, ale o niečo menej ako seriál. Páčilo sa mi, ako je kniha napísaná zo všetkých pohľadov (z pohľadu Spencer, Emily, Hanny aj Arie). Obdivujem autorku za to, ako dokáže nenútene roztiahnuť príbeh a za to, ako dokáže prinútiť čitateľa, aby čítal stále ďalej a ďalej, až kým nedôjde na koniec. A čo sa mi v knihe páčilo úplne najviac, tak to bol epilóg. Po jeho prečítaní by som sa hneď vrhla na ďalší diel.

Čo sa mi nepáčilo?
Nedá mi to a musím knihu stále porovnávať so seriálom. Najviac sa mi na knihe nepáčilo to, aké boli dievčatá iné v porovnaní so seriálom. Rozdiel vo vzhľade by mi nevadil, ale povahovo mi v knihe strašne prekážala Aria a Spencer, zatiaľ čo v seriáli ich mám najradšej. A ešte jedna vec mi na knihe vážne vadila a to tá, že každý kus oblečenia, ktorý mali na sebe, bol opísaný značkou. A vždy tými najdrahšími značkami. Príde mi prehnané a tak trochu aj nereálne, aby boli stredoškoláčky od hlavy až k pätám, každý deň v nechutne drahom oblečení. Neviem, možno to vadilo len mne a niekto iný si tohto detailu napríklad ani nevšimne ;).

Celkové zhrnutie:
Kniha ma už dlho čakala v čítačke a som rada, že som si ju prečítala. Určite sa nebránim ďalším dielom, ale skôr tieto knihy beriem ako oddychovku a doplňujúce čítanie k seriálu, keďže ten som videla ako prvý a ťažko ma tam teda niečo môže prekvapiť. No, ale to uvidím až po prečítaní ďalších dielov. :)

Moje hodnotenie:
Ellie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára