piatok 3. mája 2013

Predstav svoju knižnicu (8)


Každý týždeň vám predstavím niekoľko kníh z mojej knižnice. Začnem od kníh na písmeno A, až sa postupne prepracujem po písmeno Z. Cieľom je poskytnúť tipy na dobré čítanie a takisto pripomenúť aj staršie knihy, na ktoré sa už mohlo zabudnúť, ale ktoré určite stoja za prečítanie.
Dnes sú to knihy na písmeno H #2. 

1) Horúčka
Anotácia:
Rhine s Gabrielom síce utiekli zo sídla, ale zlo im stále dýcha na chrbát. 
Po úteku sa dostanú do ďalšej pasce – do zvráteného lunaparku, v ktorom stará kupliarka dozerá na svoje dievčatá. Rhine a Gabriel sú odhodlaní dostať sa na Manhattan – do bezpečia k Rhininmu dvojčaťu Rowanovi. Cesta tam je však dlhá a plná nástrah. Vo svete, kde sa mladé ženy dožívajú len dvadsať rokov a mladí muži umierajú ako dvadsaťpäťroční, je čas nesmierne cenný. Najhoršie však je, že sa im nepodarí uniknúť Rhininmu svokrovi Vaughnovi, ktorý si zaumienil za každú cenu priviesť Rhine naspäť do sídla.
Môj názor:
Druhý diel série Záhrada večnosti som čítala koncom minulého roka. Páčil sa mi o niečo menej ako prvý, ale stále knihu považujem za jednu z tých lepších a teším sa na úplný koniec, pretože to ako skončila dvojka bolo strašné!

2) Heřmánkový palouk
Anotácia: 
Píše se srpen 1939 a pět mladých bratranců a sestřenic se sjíždí do Cornwallu, aby v domě své tety strávili letní prázdniny. Záhy bude vyhlášena mobilizace a životy těchto mladých lidí projdou nenávratnou změnou. Autorka velmi sugestivně vypráví příběh těchto chlapců a dívek, jak ve válce, tak v míru, v průběhu dospělosti i stáří. Jsou totiž navěky propojeni ztrátami a láskou, svazky rodinnými i přátelskými. Jak dospívají, bojují nejenom o přežití, ale i o to, aby zůstali věrni sami sobě i těm, které milují.
Môj názor:
Knihu som si kúpila len nedávno, ale hneď ma upútala krásnou obálkou a veľmi sa na ňu teším. Už len čakám na správny čas, pretože si myslím, že na takýto typ knihy treba mať náladu. V každom prípade si ju chcem v najbližšej dobe prečítať.

3) Hrbáč
Anotácia: 

Jedné noci se má Henrich de Lagardére utkat v souboji s vévodou de Nevers, namísto toho s ním ale nakonec bok po boku bojuje. Stane se svědkem vraždy spáchané královým oblíbencem Gonzagou, který se tak chce zmocnit velkého jmění Neversů. Slíbí umírajícímu vévodovi, že před Gonzagovými úklady zachrání jeho malou dcerku Auroru. Po patnácti letech ji vrátí matce, ale zůstává nablízku v masce hrbáče. Nejen aby ji chránil, ale také aby vypátral vraha jejího otce...
Môj názor:
Klasika, ktorú som síce nečítala, ale videla som film, ktorý sa mi veľmi páčil. Neviem, či po tejto knihe siahnem v najbližšej dobe, ale určite si na ňu raz nájdem čas.


4) Hlas nože
Anotácia: 
Planetu Nový svět kolonizuje malá skupina osadníků z nepřátelského Starého světa. Po mnoha letech dochází k nečekanému zvratu. Domorodí obyvatelé se vzbouří, zaútočí na osadníky a usmrtí všechny ženy. Muže a zvířata náhle napadne podivný vir, který umožňuje slyšet myšlenky ostatních.
Uniknout se podaří jen nevzdělanému mladíkovi Toddovi, který si stihl vzít na cestu pouze ruksak, lovecký nůž, deník, ale hlavně to vůbec nejdůležitější – svého věrného psího přítele. Ostatní obyvatelé v čele s šíleným knězem ho však pronásledují a kvůli nebezpečnému viru nebezpečí stále narůstá.
Tento nelibozvučný myšlenkový mrak se nazývá Hluk a projevuje se nejen zvukem, ale i obrazem. Nikdy vás nenechá na pokoji a žádná vaše představa a ani jeden váš plán tak nejsou soukromé. Todd objeví v Hluku jakousi „díru“ a záhy zjistí, že žije v úplně jiném světě, než si dosud myslel. Postupně vychází najevo několik prazvláštních situací z minulosti a Toddova strastiplná cesta s armádou v patách se zdá jako nikdy nekončící příběh.
Môj názor:
Prvú časť tejto trilógie som zatiaľ neprečítala, pretože sérií mám rozčítaných viac ako dosť. Kniha môže byť zaujímavá, ale mňa až tak nezaujala, takže určite nie je medzi prvými knihami na mojom to-read liste.

5) Hry o život
Anotácia: 
Raz do roka sa vybraní chlapci a dievčatá musia stretnúť v hre o život a pred zrakmi televíznych divákov bojujú o prežitie. Hlavnou hrdinkou trilógie je 16-ročná Katniss, ktorá žije sama so svojou matkou a mladšou sestrou. O otca prišla pred rokmi pri banskom nešťastí. Všetkým vládne bohaté Sídlo, ktoré obklopuje dvanásť chudobných obvodov. Sídlo vládne železnou rukou a každoročne si svoju moc dokazuje Hrami o život. Tento rok vybrali sestru Katniss, čo ona nedopustí a nastúpi na hry namiesto nej. Ak má zvíťaziť, musí zničiť ostatných dvadsaťtri protivníkov...
Hry o život sa stali fenoménom. Krutý osud nezlomnej Katniss a dobrosrdečného Peeta chytili za srdcia milióny čitateľov na celom svete. Suzanne Collinsová stvorila knižnú trilógiu, ktorá podľa fanúšikov fantasy zmenila svet literatúry. A rozdelila ho na svet pred Hrami o život a po nich...
Môj názor:
Moje milované Hry o život som čítala niekedy začiatkom minulého roka a celá séria patrí medzi moje najobľúbenejšie. Určite si ich chcem prečítať ešte raz, všetky diely za sebou, aby som mala príbeh ucelenejší.


6) Hamlet
Anotácia: 
Hlavnímu hrdinovi se ve snu zjeví duch jeho otce, dánského krále otráveného vlastním bratrem Klaudiem, a žádá, aby pomstil jeho vraždu. Hamlet na hradě zinscenovat hru, která přesně popisuje smrt jeho otce. Klaudius se sám usvědčí a nařkne Hamleta, že je blázen. Slavná tragédie popisuje osud Hamleta a končí jeho smrtí v souboji.
Môj názor:
Asi najlepšia kniha, ktorú sme dostali na povinné čítanie do školy. Knihu máme v češtine, ale preklad je vynikajúci a aj keď som niektorým historickým slovám nerozumela, celkovo som knihe pochopila a veľmi sa mi páčila.
Ellie

4 komentáre:

  1. Jeeej, to je veľmi zaujímavé meme 8) To si poznačím a a keď budem mať čas, požičiam si ho 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Kľudne, budem len rada :)

      Odstrániť
    2. Ja súhlasím ;) Tiež sa k nemu určite raz dostanem ;)

      Odstrániť
  2. V kľude berte, a keď k tomu ešte aj vymyslíte obrázok budem len rada :D :)

    OdpovedaťOdstrániť