štvrtok 9. mája 2013

Predstav svoju knižnicu (9)


Každý týždeň vám predstavím niekoľko kníh z mojej knižnice. Začnem od kníh na písmeno A, až sa postupne prepracujem po písmeno Z. Cieľom je poskytnúť tipy na dobré čítanie a takisto pripomenúť aj staršie knihy, na ktoré sa už mohlo zabudnúť, ale ktoré určite stoja za prečítanie.
Dnes sú to knihy na písmeno CH. 

1) Chvíle před koncem 
Anotácia:
Co kdyby vám zbýval jen jeden den života? Co byste dělali? Koho byste políbili? A jak daleko byste zašli, abyste si svůj život zachránili?
Samantha Kingstonová má všechno: kluka, o kterého by stála snad každá, tři úžasné nejlepší kamarádky a prostě všechno nej na střední škole Thomase Jeffersona – od nejlepšího stolu v jídelně až po nejlepší parkovací místo. Pátek 12. února by měl být jen další z řady dnů jejího perfektního života.
Místo toho se ukáže, že je to den poslední…
Môj názor:
Knihu som mala požičanú z knižnice a zo začiatku som z nej bola celkom sklamaná, ale koniec ma úplne dostla a z odstupom času sa mi páči stále viac a viac. Určite sa nebránim ani re-readingu.


2) Chuť temnoty
Anotácia: 
Darcy Smithová vždy cítila, že se něčím liší od ostatních lidí-jen kdyby věděla, jak moc. O svém pravém původu má jen nejasné tušení, neboť vyrůstala v adoptivní rodině. Jak veliká je její cena pochopí, až když je osudově vtažena do nemilosrdného boje mezi upíry a vlkodlaky, a zároveň objevuje nový svět plný extáze-a temných vášní. Spalovaný touhou po Darcy by udělal Styx-vládce všech upírů- cokoliv, jen aby ji dostal ze spárů Salvatora, smrtelně nebezpečného vůdce vlkodlaků. Salvator ví, že čas vlkodlaků se krátí. Téměř na pokraji vyhynuté své rasy se nezastaví před ničím, aby získal Darcy jako svou královnu-protože ona je klíčem k jejich záchraně.
Môj názor:
Kniha je tretím pokračovaním zo série Strážci věčnosti. Ani jednu som zatiaľ neprečítala, ale aj na túto sériu raz príde ten správny čas.


3) Chování nočních motýlů
Anotácia:
Ginny, osamělá stará žena, dožívá bez rodiny a přátel v rozlehlém a chátrajícím viktoriánském domě. Po sedmačtyřiceti letech se k ní nečekaně vrací mladší sestra Vivien a s ní nechtěně i Ginniny vzpomínky na rodinnou minulost. Pro Ginny to byl život na jedné straně strávený v izolaci a nepochopení a na druhé zcela naplněný vědeckým bádáním, neboť jej zasvětila pomoci svému otci Cliveovi – uznávanému lepideptorologovi. I díky tomu Ginny své líčení událostí a konfliktů, které se odehrály v jejich rodině a které měly leckdy tragické následky, hojně a s radostí prokládá popisy chování nočních motýlů a jejich srovnáváním se životem lidí. Způsob, jakým Ginny podává skutečnost, však postupně odkryje její schopnost zkreslit realitu a přetvořit si ji podle svého. Poté co Ginny získá pocit, že Vivien ohrožuje její verzi minulosti, rozhodne se pro radikální řešení – a inspiraci k jeho uskutečnění načerpá ze svého vědeckého výzkumu...
Môj názor:
Ani túto knihu som zatiaľ neprečítala a napriek krásnej obálke ma kniha vôbec neláka. Uvidíme, možno časom...

4) Chladnokrevne
Anotácia:
Dnes již klasická kniha Chladnokrevně (1965) vypráví reportážním stylem o bestiálním zločinu, který v roce 1959 otřásl Spojenými státy a k němuž došlo v zapadlé vesnici v Kansasu: dvojice mužů, kteří se dostali na šikmou plochu, tehdy povraždila čtyři členy farmářské rodiny. Autor analyzuje jejich motivy, sleduje průběh vraždy i následné detektivní pátrání a tento děsivý příběh přivádí až na samý závěr, když rekonstruuje potrestání zločinců smrtí. Capotův „román ze skutečnosti“ se stal inspirací řady dalších literárních děl usilujících o věrné zachycení problémů a paradoxů moderního světa.
Môj názor:
Tento thriller som nečítala, ale vyzerá to byť na riadne drsnú knihu. Kúpili sme ju na podnet uja z antikváriatu namiesto Raňajok u Tiffanyho.


5) Chrám matky boží v Paříži
Anotácia:
Slavný román Victora Huga se odehrává ve středověké Paříži v době vlády francouzského krále Ludvíka XI. Dominantou je pařížská katedrála Notre Dame (Chrám Matky Boží), s níž jsou spojeny životní osudy hlavních postav, hrbatého zvoníka Quasimoda, cikánské tanečnice Esmeraldy a kněze Frolla. 
V roce 1956 natočil filmové zpracování tohoto slavného příběhu Jean Dellanoy s Ginou Lollobrigidou a Anthonym Quinnem v hlavních rolích.
Môj názor:
Chrám matky božej som zatiaľ neprečítala, pretože čakám, že to dostaneme ako povinné čítanie do školy, takže si to prečítam až potom.
Ellie

1 komentár:

  1. Chvíle pred koncem budem čítať tento mesiac ešte 8)
    Quasimodo je skvelá kniha, teda z povinného čítania je to jedna z lepších, kniha sa mne páčila 8)

    OdpovedaťOdstrániť