štvrtok 30. mája 2013

Predstav svoju knižnicu (12)

Každý týždeň vám predstavím niekoľko kníh z mojej knižnice. Začnem od kníh na písmeno A, až sa postupne prepracujem po písmeno Z. Cieľom je poskytnúť tipy na dobré čítanie a takisto pripomenúť aj staršie knihy, na ktoré sa už mohlo zabudnúť, ale ktoré určite stoja za prečítanie.
Dnes sú to knihy na písmeno J #2.


1) Jonathan Strange & pán Norrell
Anotácia:
Dvaja mágovia sa zjavia v Anglicku... Ten prvý sa ma bude báť; ten druhý bude túžiť ma vidieť.
Pred niekoľkými storočiami, keď v Anglicku ešte existovala mágia, bol najväčším mágom všetkých čias Havraní kráľ. Havraní kráľ ako ľudské dieťa, ktoré vychovali féeri, spojil vedomosti féerov a ľudský rozum a vytvoril anglickú mágiu. Teraz na začiatku 19. storočia, je sotva viac než len legendou a Anglicko so šialeným kráľom a elegantnými básnikmi už neverí, že existuje praktická mágia.
Potom sa zjaví samotársky pán Norrell z Hurtfewskeho opátstva a spôsobí, že sochy v Yorskej katedrále sa pohybujú a rozprávajú. Šíria sa správy o návrate mágie do Anglicka a pán Norrell sa sťahuje do Londýna v presvedčení, že musí vláde pomôcť vo vojne proti Napoleonovi. Tu stretáva šikovného mladého mága a prijme ho za žiaka. Jonathan Strange je šarmantný, bohatý a arogantný. Spoločne oslňujú krajinu svojimi činmi. 
Lenže ich partnerstvo sa čoskoro zmení na súperenie. Pán Norrell sa nikdy nezbavil celoživotného zvyku uchovávať takmer všetko v tajnosti, zatiaľ čo Strangea vždy priťahuje tá najdivšia, najnebezpečnejšia mágia. Fascinuje ho tajomná postava Havranieho kráľa a nerozvážne sa ženie po stopách dávno zabudnutej mágie, pričom ohrozuje nielen svoje partnerstvo s pánom Norrellom, ale aj všetko, čo mu je drahé.
Môj názor:
Táto kniha vyzerá sľubne, ale akosi na ňu nemám náladu a v najbližšej dobe sa ju ani čítať nechystám. Najviac ma na nej odrádzajú biele strany, ktoré ja nemám až tak rada. Ale určite si ju chcem prečítať, pretože má zaujímavú anotáciu a sú na ňu veľmi dobré recenzie.

2) Jednorožec (celá séria)
Anotácia (na prvý diel):
Mladučká Camille sa nečakane dozvie, že je vnučkou kráľa. Jej otec, korunný princ, sa stal obeťou sprisahania. Aj Camille hrozí nebezpečenstvo, pred ktrým ju má ochrániť šarmantný dôstojník Philippe D´Ambremont.
Môj názor:
Séria Jednorožec je moja prvá historická séria, ktorú som prečítala vcelku a naraz. Čítala som ju už dávnejšie, ale pamätám si, že som z nej bola nadšená. Hneď by som si ju išla prečítať znova. Séria ma celkovo 6 dielov a sú to tenučké, veľmi rýchlo čítajúce sa knihy. :)




3) Jed
Anotácia:
Tajemství mohou být mocná a smrtelně nebezpečná - jako jed. Cassandra Caravellová patří v renesančních Benátkách ke společenské elitě. Má všechno, co si jen dívka může přát: elegantní šaty, třpytivé klenoty, pozvánky na ty nejlepší večírky a hezkého bohatého snoubence. Touží však po něčem jiném. Od smrti svých rodičů se cítí jako v pasti, sama ve městě zbudovaném na mořské laguně, kde temný labyrint vodních kanálů šeptá o útěku. Potom však Cassandra narazí na mrtvé tělo ženy s vyrytým krvavým X a je postupně vtažena do nebezpečného světa tajných společenství, kurtizán a zabijáků. Navíc zjistí, že se zamilovala do Falka, chudého malíře se svůdným úsměvem… a zvykem dostávat se do potíží. Stále však zbývá vypátrat vraha mrtvé ženy. Najde ho Cassandra dřív, než najde on ji? A zůstane věrná svému snoubenci, nebo podlehne citům k Falkovi, které se jí začínají vymykat z kontroly?
Môj názor:
Kniha mi do knižnice pribudla asi pred týždňom a vyzerá naozaj krásne. Obálka aj celkové prevedenie strán je naozaj nádherné. Anotácia ma veľmi nalákala, ale recenzie ma trochu odrádzajú. Uvidíme, kedy si na ňu vyhradím čas.

4) Jaro
Anotácia:
První kniha série nazvané podle čtyř ročních období seznamuje čtenáře se Skrytým světem, světem hyddenů, místem, které je zahalené neviditelným pláštěm pro oči lidí. Mezi světem lidí a světem hyddenů existují průchody, ale hyddenové, ač o existenci lidí ví, zůstávají lidem skrytí. Až na příležitostné výjimky, kdy se oba světy setkají. K jednomu takovému setkání dochází ve chvíli, kdy hyddenové – malé bytosti žijící na okraji světa lidí – vyšlou jednoho ze svých, mladého chlapce jménem Jack, aby žil mezi lidmi, v naději, že by mohl jednoho dne naplnit dávné proroctví a nalézt to, co bylo ztracené patnáct set let. Je to kousek skla a kovu, ztracený úlomek legendární Sféry, kterou vyrobil největší z anglosaských kovářských mistrů Beornamund, a která ve svém jádru skrývá jiskru Ohňů vesmíru, kterou Beornamund v hněvu ukradl bohům.
Ústředními postavami příběhu jsou čtyři hyddenové, vážení občané hyddenského města Brumu, přátelé na život a na smrt, kteří znají proroctví o Beornamundovi a ve snaze ho naplnit poruší i staletí trvající tabu a vmísí se do lidských záležitostí. Pomáhají Jackovi a provázejí ho na jeho nelehké cestě, jak ve světě lidí, tak ve světě hyddenů. Jack se při svém putování setkává s Katherine, dívkou, které při tragické nehodě zachrání život, a toto osudové setkání mění celý jeho život. Oba jsou se světem hyddenů spjati víc, než sami tuší. Jejich nedobrovolná cesta do nebezpečného Druhého světa jim odhalí mnohé z jejich předurčeného osudu. Společně se svými hyddenskými přáteli se zúčastní finálního mocenského střetnutí ve městě Brumu a dokončí tak své poslání, jež má zachránit oba světy před zničením.
Môj názor:
Rovnaký prípad ako s Jedom. Aj túto knihu som si kúpila ešte len tento mesiac a neviem, kedy sa k nej dostanem. Možno ju odložím a počkám až na ostatné diely, ktoré sa, dúfam, čo najskôr vydajú.

Ellie

1 komentár: