štvrtok 23. mája 2013

Predstav svoju knižnicu (11)


Každý týždeň vám predstavím niekoľko kníh z mojej knižnice. Začnem od kníh na písmeno A, až sa postupne prepracujem po písmeno Z. Cieľom je poskytnúť tipy na dobré čítanie a takisto pripomenúť aj staršie knihy, na ktoré sa už mohlo zabudnúť, ale ktoré určite stoja za prečítanie.
Dnes sú to knihy na písmeno J #1.

1) Júlia
Anotácia:
Dvadsaťpäťročná Júlia od útleho detstva žije so sestrou dvojčaťom Janice u tety vo Virgínii. Vie o svojich talianskych koreňoch a miluje Shakespearove hry, ale dlho netuší, do akej miery je spätá s najslávnejšími milencami všetkých čias. Až záhadné dedičstvo – kľúčik od sejfu v starobylej budove sienskej banky – uvedie do pohybu sled strhujúcich udalostí, ktoré jej od základu zmenia život. Postupne sa ponára do príbehu svojej menovkyne Giulietty, ktorá sa v roku 1340 za mimoriadne dramatických okolností stretne s mladým šľachticom Romeom. Ich nešťastná láska prevráti stredovekú Sienu hore nohami a neskôr poskytne inšpiráciu mnohým generáciám básnikov a maliarov. Len nevedno, prečo jej najslávnejšie stvárnenie veľký Shakespeare preniesol do severotalianskej Verony.
Môj názor:
Knihu som dostala na Vianoce (popravde ju dostala mama, ale viem presvedčivo žobrať :D) a zatiaľ som ju neprečítala, ale veľmi sa na ňu teším, pretože vyzerá suprovo a sestra ju veľmi chválila. 

2) Jak mi Jane Austenová zničila život
Anotácia:
Moderní milostný i detektivní příběh pro obdivovatelky Jane Austenové. Emma, mladá americká vědkyně se zaměřením na Jane Austenovou, přijíždí do Londýna za potrhlou starou paní, která prý vlastní stovky ztracených dopisů slavné Jane – pro badatelku úplný svatý grál! Jenže než si Emma dopisy vyslouží, musí složit řadu zkoušek, objevit zapomenutá tajemství, navštívit města, v nichž Jane žila a jen tak mimochodem najít lásku tam, kde už ji nečekala.
Môj  názor:
Knihu som čítala relatívne nedávno (recenzia tu) a napriek nízkemu GR hodnoteniu sa mi páčila. Nebola to obyčajná chick-lit, ale príbeh bol okorenený nevšednou zápletkou a koniec tiež nebol tuctový. Ako príjemnú oddychovku rozhodne odporúčam. 



3) Jak mi pan Darcy zlomil srdce
Anotácia:
Claire Prescottová přijíždí do Oxfordu na seminář o Jane Austenové, kde má zastoupit svou sestru. Mezi nadšenci a badateli se cítí nesvá, dokud jí náhoda nepřivede do cesty podivínskou starou Harriet. Potrhlá dáma jí nečekaně svěří první stránky knihy První dojmy, což je údajně navždy ztracená první verze Pýchy a předsudku! Zatímco Claire čte utajovaný rukopis, nalézá v prvním příběhu Elizabeth Bennetové víc, než by čekala. I ona má náhle na vybranou mezi dvěma muži. Který z nich je její pravou láskou?
Môj názor:
Druhá kniha z voľnej série od Beth Battillo, ktorú som nečítala, ale v blízkej dobe ju určite prečítam. Už len kvôli Darcymu ;).



4) Jednou nohou v hrobě
Anotácia:
Poloviční upírka Cat Crawfieldová už čtyři roky pracuje pro vládu. Nyní vede vlastní tým, který vycvičila k boji s nemrtvými. Tímto způsobem zužitkovala bojový výcvik, který získala pod vedením svého bývalého přítele, lovce upírů Bonese. Toto období jejího života je však i po letech citlivé a Cat se stále nedokáže vyrovnat s tím, že Bonese byla nucena opustit. Ona a její muži jsou natolik nebezpeční, že někdo z nemrtvých se rozhodl vypsat odměnu za její hlavu. Cat je v těžkém ohrožení života a její jedinou nadějí na přežití je Bones, který nečekaně opět vstoupil do jejího života. A jakkoli se Cat snaží udržet jejich vztah na profesionální úrovni, pomalu jí dochází, že touha přetrvává. A že ji Bones tentokrát už odejít nenechá.
Môj názor:
Takisto druhá kniha, tentokrát zo série Noční lovci. Zatiaľ máme doma len prvé dve, a ani jednu som neprečítala. A vlastne ani neviem na čo čakám, keďže väčšine ľudí sa to veľmi páčilo. Ale, tých kníh je tak strááášne veľa...

5) Julie & Julia
Anotácia:
Uvězněná v nudné práci a žijící v malém apartmánu v New Yorku, Julie Powellová zjistila, že skoro vždy brečí na cestě z práce domů. Pak jednoho večera, skrz svou rozmazanou řasenku uviděla, že nakoupila v korejském obchodě přesně ty ingredience, které potřebuje k výrobě Potage Parmentier, jak to Julie Childová popsala ve své kuchařce Jak zvládnout umění francouzské kuchyně. Julie začala vařit - každý z 524 receptů v knize během jednoho roku. Toto je Juliin příběh o tom, jak přes oeufs en cocotte až k bifstek beurre, přes "Podělanou Rýži" až po přípravu živých humrů, zjistí, že tenhle Projekt začíná měnit její život. Výrazná chuť všech těch tisíce různých druhů omáček, které poslušně připraví, se začíná stávat součástí jejího každodenního života a ona v něm začíná nacházet joie de vivre, kterou celá ta dlouhá léta postrádala.
Môj názor:
Ďalšia vianočná a ďalšia neprečítaná. Film, nakrútený podľa tejto knihy, patrí medzi moje obľúbené a ja som do Vianoc ani nevedela, že najskôr bola napísaná kniha. V blízkej dobe sa na ňu nechystám, ale určite neostane neprečítaná.

6)  Jméno hvězdy
Anotácia:
Nad Londýnem se stahují mračna strachu a Rory je jediným klíčem k vrahově identitě... Roryini rodiče se rozhodnou pracovat v Anglii a své milované dceři nabídnou jedinečnou příležitost: rok studia na prestižní střední škole v centru Londýna. Rory se příliš dlouho nerozhoduje a za pár týdnů už směřuje z ospalého louisianského městečka do evropské metropole, kde se v té chvíli začíná opakovat nepříjemná historie. Kdosi vraždí po vzoru nikdy nedopadeného Jacka Rozparovače. Všechna těla jsou nacházena tam, kde je původní vrah znetvořil v roce 1888 - ve východní části Londýna, v jejímž srdci stojí i Roryina nová internátní škola.
Môj názor:
Jméno hvězdy som prečítala už dávnejšie a mne sa kniha páčila. Bola opäť iná, čítala sa rýchlo a ja som zvedavá na ďalšie diely. Dúfam, že sa u nás (resp. v Česku) dovydávajú, lebo seknúť vydávanie po prvej časti, je špecialita viacerých vydavateľstiev. 

Ellie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára