štvrtok 30. mája 2013

Črepiny duší (Recenzia)

Autor: Mary Lindsey
Originálny názov: Shattered Souls
Vydavateľstvo: CooBoo 2012
Séria: Souls
Diel: 1/2
Počet strán: 304
Žáner: YA, paranormal - duchovia
Moje hodnotenie obálky: 5/5
Moje hodnotenie knihy: 4/5


Anotácia:
Lenzi počuje hlasy a má vízie - vízie o náhrobných kameňoch, povodniach a chlapcovi s kovovo sivými očami. Zdá sa, že jej nikto nemôže pomôcť - dokonca ani jej priateľ Zak. Potom však stretne Aldena, chlapca zo svojich predstáv, ktorý jej prezradí, že ona je človekom schopným komunikovať s blúdiacimi dušami a pomôcť im. A že on bol po celé storočia jej ochrancom. Teraz Lenzi čaká ťažké rozhodnutie: Zak alebo Alden, život alebo smrť. Lenže čas sa kráti. Zlovoľná duša chce Lenzi zničiť a zabije ju, ak sa nerozhodne.

***
Túto knihu som si chcela už strašne dlho prečítať. Prvé, čo ma na nej zaujalo, bola, samozrejme, obálka. Tá je krásna a depresívna zároveň a výsledok je úžasný. Potom som si ale prečítala recenzie, ktoré neboli  vždy kladné. To ma odradilo, ale lákadlo obálky bolo príliš veľké a ja som si knihu konečne kúpila. 

Do čítania som sa pustila už bez očakávaní s tým, že snáď to bude aspoň priemer. Po prvých 60-ich stranách to však spadalo až k podpriemeru. Lenzi mi ako postava bola nesympatická, prišlo mi, že sa správa ako decko a všetko zbytočne dramatizuje. Preto som aj nemala chuť čítať a kniha dva dni ležala bez otvorenia. 

Potom som si však spomenula, koľko úžasných kníh ma čaká na najbližšej to-read poličke, tak som si knihu zobrala a prinútila som sa ju dočítať. A čuduj sa svete, potom to bolo dobré a ku koncu to bolo dokonca skvelé. Neviem, či je to iba moja domnienka, ale mám pocit, akoby sa štýl autorky po prvých 100 stranách rapídne zlepšil a aj Lenzi akoby trochu dospela. 

Páčilo sa mi, že aj ľúbostný trojuholník sa do prvej tretiny vyriešil a zbytok knihy som si mohla užiť bez toho. Prijala by som trochu viac opisov sveta, do ktorého sa Lenzi dostala. Predsa len, to tam trochu chýbalo. Ale musím uznať, že premyslená bola kniha dobre. Páčilo sa mi aj prepletenie Lenzinej minulosti s prítomnosťou, pridávalo to príbehu na zaujímavosti. 

Aj keď mi Lenzi zo začiatku vadila, neskôr som s ňou problém už nemala. Alden bol super, to sa mu musí nechať. Priznajme si, že aj my by sme boli na vetvy z toho, keby nás niekto napriek všetkému miluje už niekoľko storočí. 

Koniec knihy sa mi páčil asi najviac (teda, približne posledných 100 strán). Tam prišla pravá akcia a som zvedavá, ako autorka dokončí to, čo v prvej časti začala. 

Keby to mám zhrnúť, tak knihu hodnotím na veľmi dobré 4*. Jednu strhávam za nezáživný a otrepaný začiatok, a za 3-uholník Alden-Lenzi-Zak.  Veľmi sa teším na druhý diel, ktorý si určite prečítam, čo najskôr po jeho vydaní. Len by mohol vyjsť aj skôr, než v roku  2014. Dovtedy mi všetko o dušiach a Aldenovi vyletí z hlavy...

Moje hodnotenie:
Ellie

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára