piatok 24. mája 2013

Kam zmizla Aljaška (Recenzia)


Autor: John Green
Originálny názov: Looking for Alaska
Vydavateľstvo: Slovart 2013
Séria: -
Diel: -
Počet strán: 224
Žáner: YA román
Moje hodnotenie obálky: 4/5
Moje hodnotenie knihy: 5/5


Anotácia:
Miles má bizarnú záľubu v posledných slovách svetových osobností. Najviac ho fascinuje Francois Rabelais a jeho posledná veta: „Idem hľadať to Veľké Azda." Miles si nechce počkať na podobný osud a presvedčí rodičov, nech ho pustia do internátnej školy mimo mesta. V Alabame si rýchlo nájde nových priateľov: spolubývajúceho Chipa, ktorého všetci volajú Plukovník a ktorý vo voľných chvíľach memoruje nekonečné abecedné zoznamy, i krásnu, ale nepredvídateľnú Aljašku, do ktorej sa zamiluje. Čaká ich rok plný porušovania školského poriadku, testov a skúšok, žartíkov, rozchodov a odhalených tajomstiev. Čo zmení Milesov názor na jeho „Veľké Azda"?

***

Túto knihu som pôvodne ani veľmi nechcela. Podľa anotácie ma veľmi nezaujala, ale vyzerala zvláštne a pomyslela som si, že si ju možno raz prečítam. Ale keď som si na meniny mohla vybrať knihu, rozhodla som sa práve pre Aljašku spolu s knihou Na vine sú hviezdy. (Mimochodom, knihy, ktoré som objednala v marci, mi prišli na začiatku mája. Závratná rýchlosť...)

Čím dlhšie som na knihy čakala, tým viac som sa na ne tešila. Od Hviezd som približne vedela, čo očakávať, ale pri Aljaške som nemala ani poňatia. Preto som sa rozhodla prečítať si Aljašku ako prvú. Zo začiatku som bola... mierne sklamaná. Čakala som bombu, keďže to všetci tak veľmi vychvaľovali, ale tú som tam nenašla - najskôr.

Kniha je príbehom dospievajúceho chalana Milesa, ktorý miluje posledné vety slávnych osobností a vďaka jednej (Idem hľadať to Veľké Azda.) sa rozhodne zmeniť svoj život. Prestúpi na internátnu školu, rodičov a kamarátov, ktorých veľa nebolo, necháva doma a sám začína nový život. 

Prvá polovica knihy hovorí o tom, ako sa Miles pomaly dostáva do partie ľudí, medzi ktorými našiel dievča, do ktorého sa zamiloval - Aljaška. Miles pomaly nachádza to Veľké Azda a ja som pomaly prichádzala na koreň celej knihe. Dovtedy pre mňa bola kniha priemerná, síce sa čítala dobre a rýchlo, ale stále ostávala priemerom. Ale v knihe prišiel zlom, ja som knihu doslova zhltla a neubránila som sa slzám. 

Páčilo sa mi, ako boli do celého príbehu zakomponované posledné slová slávnych. Niektoré boli naozaj zaujímavé a o človeku, ktorý ich vyslovil, hovorili veľa. Nebola to hlavná vec, ktorá sa tam riešila (alebo áno?!), ale mne sa tento nápad páčil veľmi. 

Postavy sa nedalo neobľúbiť. Každý mal svoje dobré a výnimočné stránky, ale aj rôzne muchy a tie horšie stránky, ktoré postupne všetky vyplávali na povrch. Dokopy robili všetky vlastnosti každého jedinečným a niečím zaujímavým. 

Po prečítaní knihy som pochopila všetko. Prečo sú Aljaškou všetci nadšení, prečo si získala srdcia tisícok ľudí a prečo má pri viac ako 150 000 ratings hodnotenie 4,26 na GR. Aj ja patrím k drvivej väčšine, ktorej Aljaška učarovala. Je to kniha, ktorá vás rozosmeje, ale rovnako aj rozplače. A niekde uprostred toho sa nachádzajú odpovede na dôležité, až filozofické otázky.

Knihu odporúčam všetkým. Mne sa páči čím ďalej, tým viac. A určite som ju nečítala posledný krát. Aj keď, asi to nie je kniha, ktorú môžete čítať hocikedy. Musíte mať na ňu tú správnu náladu, pretože si ju inak nemusíte vychutnať úplne. A to by bola hrozná, hrozná škoda!

Moje hodnotenie je teda jasné a vy, čo ste Aljašku nečítali, neváhajte. Nebudete ľutovať ani cent, ktorý ste obetovali na túto knihu.
Ellie

2 komentáre:

  1. Presne takéto pocity som z nej mala aj ja. Najprv som sa domnievala, že to je o ničom, ale potom som zistila, že je to nádherná viacvrstvová kniha.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knihu som ešte nečítala, možno raz sa k nej dostanem, tá téma je lákavá 8)

    OdpovedaťOdstrániť